onsdag, september 28, 2016

Ny bloggare

Hej alla läsare! Jag heter LilleJah och kommer att lägga ut bilder på mina teckningar och skisser samt hjälpa er, svara på era frågor och berätta hur jag bygger och färdigställer mina hästar. Jag kommer även dela med mig lite konst från min vän och vad hon lärt mig om digital konst.

Jag är inriktad i många olika genrer och rit tekniker. Jag är ingen expert och utvecklas som alla andra.
I detta inlägg vill jag ge lite inspirerande ord och berätta hur ni kan bli bättre på några enkla steg som jag har lärt mig av andra men även lärt mig av mina misstag, och även visa lite av mina bilder som jag gjort sedan jag började spara det jag ritat.
Sedan jag var ung har jag följt Esbjörns böcker och lärt mig av honom, men jag har även tagit hjälp av andra!

Så, hur kan Du bli bättre på att rita?

1. Rita varje dag.
Detta är såklart nått som ALLA tecknare säger. Såklart kan man ta några dagar ifrån tecknandet men försök att hålla flamman brinnande om du vill bli bättre! Ibland funkar det även med att ta en paus från att rita, bli inspirerad av en bild eller illustration och sedan härma den stilen. Detta kan leda till att du hittar en ny stil och kan komma på olika tekniker för att förbättra dina egna bilder.

2. Aldrig vara rädd att säga att du kollar på andras tutorials och lär dig av dem, eller ritar av någon annans bild för att förbättra dig själv!

3. Studera konst. Studera andras bilder. Försök att härma bilden du kollar på! När du härmat denna bild ett par gånger kommer du tillslut fram till en ny metod att rita. Denna metod kanske är mer effektiv än den metoden du använde innan eller den metoden konstnären använde, men ger samma resultat!

4. Våga göra fel!
Att göra fel eller att rita "fult" vill ingen göra. Men alla gör det! Även de störta artisterna. Det kan ta dem flera dagar eller månader eller ett HELT ark av papper att göra den bilden du tittar på. Alla gör fel och alla gör om sina bilder fler än 1 gång innan den blir perfekt!

5. Rita även fast fantasin är slut.
Ibland kan vi alla känna att det är en "BLÄÄ" dag att rita på. Vi har ingen fantasi, ingen inspiration eller nått överhuvudtaget. Detta kan leda till små ångest och man börjar tappa luten att rita eller att man slutar tro på sig själv.
De finns många olika sätt att komma över detta, det är inte helt lika enkelt som att läsa denna text, men jag lovar att de hjälper dig att komma vidare på vägen till konstnär. Vissa av sakerna är att rita av det som är närmast dig, oavsett vad det är. Ta ett fotografi och rita av det i olika tids intervaller. första gången 15 minuter, sedan gör om bilden men på 10 minuter, sedan igen fast 5 minuter och sedan 3 minuter, 2 minuter och sista på 1 minut. Alla dessa bilder kommer att se olika ut men utan att du kanske märker det så har du blivit mer effektiv i ritandet och kommit på nya tekniker som är mer effektivare än de du använde dig av på första bilden.

Jag kommer att prata mer om hur man kan komma över fantasi stoppet i ett annat inlägg.
Nu ska ni få se lite av vad jag har ritat genom tiderna.


Här är äldre bilder jag ritat. Jag var kanske runt 10 till 14 år :)Jag hoppas att ni ser fram emot att se mig blogga här och att ni kommer ställa frågor till mig om det ni undrar över!

1 kommentar:

Esbjörn Jorsäter sa...

Jag tycker det är intressant att de flesta hästtecknare jag träffat oftast tecknar huvudet riktat mot vänster. Speciellt när bara hästhuvudet syns. Som man kan se i bilderna ovan.

Vad kan det bero på?

En tanke jag har är att i bildberättande som film och serier, så rör sig huvudpersonen från vänster till höger oftast, för de som har läsriktningen från vänster till höger.

Och att huvudpersonen sedan möter olika personer som kan vara nya vänner, mentorer eller fiender.

Och att hästen blir den som tecknaren möter.